Nl / En

Kriekentaart

Een kriekje hier, een kriekje daar, kriekjes overal.

Samen met vrienden en familie genieten van deze heerlijke, glutenvrije taart maakt het leven nog mooier! 

We hebben mekaar nodig, net zoals alle krieken op deze taart. De zandtaartbodem bedekt met een heerlijke créme en afgewerkt met krieken zorgen voor een lekker geheel.

Geniet ten volle van dit dessert, want je bent het meer dan waard!  

Hoe ga ik te werk?

Deze taart bestaat uit drie lagen: De bodem, de créme en de bovenlaag met krieken. Ik gebruik hiervoor een ronde bakvorm van 21 cm diameter. Ook een steelpan, een keukenmachine en een blender komen van pas.

Bereiding

  • De bodem van zandtaartdeeg:

Zet je bakvorm klaar en boter de randen in. Bestrooi de randen met rijstmeel en bedek de bodem van je vorm met bakpapier.

Verwarm je traditionele oven voor op 160 graden.

Weeg de boter af en doe in stukjes. Weeg de suiker af doe deze samen met de boter en het ei in de keukenmachine. Laat op een trage stand mengen. Weeg ondertussen alle andere ingrediënten af en doe ze samen in een kom. Meng even zodat alles mooi verdeeld is en doe dit nu bij de rest in de keukenmachine. Laat mengen tot je een gelijkmatig, vochtig deeg bekomt. Strooi wat rijstmeel op je handen en werkblad en leg er het deeg op. Maak er een bol van. Leg nu het deeg op het bakpapier in het midden van je bakvorm en gebruik je handpalm om het deeg over de hele vorm uit te duwen. Als het aan je handen kleeft, doe dan nog wat rijstmeel op het deeg om het verder uit te duwen. Probeer de randen en de bodem ongeveer even dik te maken. Als dit gelukt is giet ik keramische bolletjes op de taartbodem en zet ze een vijfentwintigtal minuten in de oven. Ik doe dit omdat de bodem dan mooi plat blijft en de warmte wordt via die bolletjes ook mooi verdeeld over het deeg. Even controleren of het doorbakken is met een prikker en dan mag de taartbodem uit de oven. Nog even laten afkoelen in de bakvorm terwijl we de créme maken.

 

  • De crémevulling

Deze lactosevrije créme is klaar in een handmodraai en heel lekker als vulling in taarten. 

Deze vulling kan je op twee manieren maken. Beide staan op de website uitgelegd. Hier gaan we voor de koude bereiding maar je kan ze uiteraard beide eens proberen en jouw favoriet gebruiken.

Doe alle ingrediënten uitgezonderd het johannesbroodpitmeel in de blender en laat op hoge snelheid alles fijnmixen. Giet de vloeistof door een zeef in een kommetje. Voeg hierbij het johannesbroodpitmeel en meng goed. Je merkt dat de vloeistof dikker wordt. Klaar! Plaats afgedekt in de koelkast.

 

 

  • De kriekenlaag

Hiervoor gebruik ik Agar Agar. Dit is een gelatine op plantaardige basis en heel gezond. Je vindt dit in elk grootwarenhuis terug. Ondertussen is de bodem afgekoeld en kan je ze uit de bakvorm halen. Wel voorzichtig, want het is een delicaat deeg. Ik was de bakvorm even af en hergebruik die om de kriekenlaag te maken. Heel makkelijk. Ik koop een grote glazen pot met krieken op eigen sap zonder toegevoegde suiker weliswaar. Giet de krieken met het sap door een zeef en vang het sap op in een maatbeker. Meet 200 ml kriekensap af en giet in de steelpan. Zet op een middelmatig vuur. Voeg hierbij de Agar Agar en meng met een garde. Laat de vloeistof rustig tot aan het kookpunt komen. Terwijl de vloeistof warm wordt spoel ik de bakvorm met koud water, zodat straks de kriekenlaag er makkelijk uitkomt. Giet je krieken in de vorm en verdeel ze gelijkmatig. Laat het ondertussen warm geworden kriekensap een tweetal minuten pruttelen terwijl je met een garde in de steelpan roert. Neem van het vuur en voeg er de honing aan toe. Even roeren en giet dit nu over de krieken in de bakvorm. Laat een kwartier staan en dek dan af om in de koelkast op te stijven. Na een uurtje is dit een mooie vaste gelei geworden.

 

  • De afwerking

Nu rest alleen nog the" finishing touch". Leg de bodem op een groot bord en bestrijk die met de créme. Haal je kriekenlaag uit de koelkast en ga met een mes langs de randen zodat het mooi loskomt. Probeer zo voorzichtig mogelijk om de kriekenlaag uit de vorm en op de créme te leggen. Nog even wat amandelschilfers of slagroom naar believen en genieten maar!

Smakelijk!

 

 

Copyright Silvia Dello 01/09/2014

 

Naar recept

nieuwste recept!

Snickerballetjes!

Lees meer

DOWNLOAD MEDITATIES

Hier kan je de meditaties uit het boek downloaden

Lees meer

OVER MIJN BOEK

Meer info over “Glutenvrij,gezond en gelukkig"

Contactformulier

Wens je hier een advertentie te plaatsen?
Contacteer mij vrijblijvend voor meer info!