Nl / En

Boterkoek

Toen ik op een middag mijmerde over de zak boterkoeken die vroeger als lunch meegingen naar school, besloot ik om het zelf eens te proberen. Een suisse was vroeger één van mijn favorieten . Een nieuwe uitdaging was geboren, en vol enthousisame ben ik eraan begonnen. Een zachte koek en rozijnen waren de basis van dit experiment. Ik ben blij dat ik het heb geprobeerd, want ze zijn erg lekker. Ze zijn het lekkerst als ze vers gebakken zijn,maar de dag nadien kan je ze even bestrijken met wat water en honing of kokosbloesemsuiker, om ze dan een tiental minuten in een oven van 150 graden terug smulkaar te maken. De lunch is bij deze uitgebreid met een zoete lekkernij, en je krijgt er nog een vleugje nostalgie bovenop.

Dit recept is glutenvrij en als je Ghee gebruikt in plaats van boter, dan zijn deze lekkernijen ook lactosevrij.

Hoe ga ik te werk?

Voor deze lekkernij heb je niet zo veel "gereedschap"nodig. Een met bakpapier bekleedde bakplaat en een keukenmachine zijn handig. Ook een deegrol ligt klaar om aan de slag te gaan, wel met het deeg uiteraard.

Het deeg heeft een rijstijd nodig van anderhalf uur. Die tijd kan je benutten om de vulling te maken. Nadien kan de boterkoekjes laten afkoelen, en bewaren in een afgesloten doos.

Bereiding

Doe de rijstmelk, de boter of Ghee in stukjes, de eieren en de honing samen in de keukenmachine, en laat op trage stand mengen.

Weeg ondertussen alle droge ingrediënten af, en doe deze in een kom.

Meng even, zodat alles gelijkmatig verdeeld is.

Voeg deze nu bij de vloeistof en laat de machine op trage stand een drietal minuten mengen. Dek af en laat anderhalf uur rijzen.

Zorg er wel voor dat je mengkom hoog genoeg is, zodat het deeg niet in contact komt met de doek of folie die je gebruikt om de mengkom mee af te dekken.

Terwijl het deeg rijst, kan je de vulling maken. Ik gebruik hiervoor het recept van de lactosevrije pudding op deze website. Wel zorg ik ervoor dat de pudding vaster is van structuur. Je vindt de aangepaste hoeveelheid van de ingrediënten op deze pagina terug. De bereidingswijze vindt je bij het recept voor de lactosevrije pudding op deze website. Het is vooral de bedoeling dat je pudding stevig genoeg is, want als ze te slap is, zal ze er straks tijdens het bakken terug uitlopen.

Nadat het deeg gerezen is, verwarm je de traditionele oven voor op 200 graden.

Strooi wat rijstmeel op je werkblad en op je deegrol.

Rol het deeg open tot een rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Strijk daarna de pudding met rozijnen over de hele lengte gelijkmatig uit.

Rol nu voorzichtig het deeg in de lengte op, zodat je een lange rol bekomt.

Snijd nu met een scherp mes, gelijke stukken van je opgerolde boterkoek, en leg ze op de bakplaat.

Bestrijk met het eigeel en watermengsel, en zet in het midden van je oven.

Laat ze ongeveer een half uurtje bakken.

Haal ze uit de oven, en als ze wat zijn afgekoeld zijn ze klaar om met een vleugje nostalgie te genieten.

Smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

copyright Silvia Dello

Naar recept

nieuwste recept!

Snickerballetjes!

Lees meer

DOWNLOAD MEDITATIES

Hier kan je de meditaties uit het boek downloaden

Lees meer

OVER MIJN BOEK

Meer info over “Glutenvrij,gezond en gelukkig"

Contactformulier

Wens je hier een advertentie te plaatsen?
Contacteer mij vrijblijvend voor meer info!