Nl / En

Glutenvrije vlaai

Kriekenvlaai was in mijn kindertijd één van mijn favorieten, en toen ik de vraag kreeg om eens een glutenvrije vlaai te bakken, ben ik er vol enthousiasme aan begonnen.

De vlaai bestaat uit drie lagen.

De bodem die gluten-, lactose en suikervrij is, en de twee andere lagen die gluten-, en lactosevrij zijn.

Ik maak de vlaai liefst een dagje op voorhand, zodat die goed kan opstijven in de koelkast.

Je kan ze met krieken, appel of eender welk fruit maken.

 

 

Hoe ga ik te werk?

Ik gebruik hiervoor een ronde taartvorm met een diameter van 25 cm. De bodem is bedekt met bakpapier, en de randen ingesmeerd met ghee.

De traditionele oven staat op 175 graden, en alles samen ben ik anderhalf uur bezig.

Het is belangrijk dat de tussenlaag van pudding voldoende afgekoeld is, vooraleer je er de bovenlaag opdoet.

Ik spreek uit ervaring waarin ik enthousiast de toplaag op de warme en te vloeibare pudding goot ,waardoor die onmiddellijk door mekaar liepen.

De vlaai was even lekker, maar het oog wil ook wat, dus geef ik graag de raad om een stevige, koude pudding te voorzien.

 

Bereiding

Stap 1:

Ik begin met het maken van de tussenlaag: de lactosevrije pudding, zodat die goed kan afkoelen.

Snijd de vanillestokjes doormidden en schraap er het merg uit. Doe dit samen met de stokjes bij de melk in de kookpot en zet op het vuur.

Laat tot aan het kookpunt komen.

Doe ondertussen de eigelen, het maiszetmeel, de honing en het snufje zout in een kom, en roer goed zodat het één massa wordt.

Neem de melk van het vuur en giet door een zeef in de kom. Goed mengen met een garde.

Giet nu alles terug in de kookpot, en zet deze terug op een middelmatig vuur. Blijf roeren en je zal merken dat de pudding vaster wordt.

Giet dan de pudding in een andere kom om af te laten koelen, en zet opzij. Je kan ze nadien nog wat in de koelkast paatsen, zodat het helemaal afgekoeld is.

Stap 2:

Tijd om het deeg te maken.

Ontpit de dadels en doe ze samen met de rijstmelk in een maatbeker. Mix de dadels helemaal fijn en voeg er dan de eidooier, de olijfolie en de ghee aan toe. Mix opnieuw tot één massa en zet even opzij.

Doe nu alle droge ingrediënten in een kom en meng even. Voeg er de vloeibare massa bij en kneed tot één bal.

Eerst doe ik dit met een lepel, maar vanaf het deeg wat vaster wordt, gebruik ik mijn handen om te kneden.

Dat vind ik super om te doen. Met heel veel liefde je handen gebruiken om glutenvrij lekkers te maken..het leven kan toch simpel zijn, en vooral vreugdevol!

Oke, allemaal met die handen!

Als je een mooie, vaste deegbal hebt kan je ze verdelen in twee stukken van ongeveer 500 gr en 200 gr.

Het grootste stuk is voor de bodem en de rest is voor de decoratie.

Bestrooi het werkblad met rijstmeel en rol het grootste stuk deeg open. Draai om en doe terug wat rijstmeel op het deeg en je deegrol. Rol verder open. Leg het deeg nu op het bakpapier die je uit je bakvorm hebt gehaald ,en rol verder open zodat je ongeveer een vijftal centimeter buiten je bakpapier komt. Leg nu alles voorzichtig in je bakvorm en werk bij waar nodig. Dek de vorm af en zet opzij.

Neem nu het andere stuk deeg en rol open in een lange rechthoek. Snijdt hieruit lange stroken deeg, waarmee je straks de traditionele ruitvorm voor de vlaai kan maken. Leg even opzij.

Stap 3:

De kriekenlaag:

Wat heb je nodig: 650 ml krieken op sap, 30 gr arrowroot met wat water, 100 gr honing en 1 eetlepel vanillesuiker.

Doe alles, uitgezonderd de arrowroot in een kookpot, en zet op een middelmatig vuur. Doe ondertussen de arrowroot in een kommetje met wat water en meng tot één geheel om straks de vloeistof in te dikken. Als de krieken het kookpunt bereiken, doe je er de arrowrootvloeistof bij. Blijf goed roeren en het zal direct indikken. Haal van het vuur en zet opzij om af te koelen.

Of een Laag met appel:

Schil en ontpit twee grote appels en doe ze in kleine stukjes of schijfjes.

Doe ze in een kom, en giet er een eetlepel citroensap, een eetlepel honing en een eetlepel arrowroot over. Goed mengen en klaar!

 

Stap 4:

Nu rest enkel nog het opbouwen van de lagen, en de vlaai is klaar om gebakken te worden.

Neem de bodem en prik er gaatjes in met een vork. Strooi er het paneermeel overheen. Giet de pudding als eerste op de bodem en strijk uit zodat de laag overal even dik is. Doe er dan de toplaag van krieken, appel of een ander fruit op.

Nu nog de lange repen deeg kruisgewijs erover leggen en de vlaai is er helemaal klaar voor. Bestrijk nog even met wat eigeel en water en zet een kommetje met water op de bodem van de oven. Dit zorgt ervoor dat het deeg niet uitdroogd tijdens het bakken.

Een half uurtje in het midden van een voorverwarmde,traditionele oven van 175 graden laten bakken. De vlaai is klaar om af te koelen in de vorm op een rooster. Na een paar extra uurtjes in de koelkast heb je een stevige, lekkere gluten-, en lactosevrije vlaai om van te smullen!

 

Smakelijk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar recept

nieuwste recept!

Snickerballetjes!

Lees meer

DOWNLOAD MEDITATIES

Hier kan je de meditaties uit het boek downloaden

Lees meer

OVER MIJN BOEK

Meer info over “Glutenvrij,gezond en gelukkig"

Contactformulier

Wens je hier een advertentie te plaatsen?
Contacteer mij vrijblijvend voor meer info!