Nl / En

   Verschillende baktechnieken

In het leven nieuwe mogelijkheden ontdekken geven je energie en zin om aan de slag te gaan. Toen ik enkele jaren geleden begon met de glutenvrije wereld te verkennen, ontdekte ik dat er vaak gebruik werd gemaakt van een combinatie waarin Bicarbonaat samengevoegd werd met een zuur waardoor het deeg kon rijzen. Deze techniek gebruik ik nog steeds.

Methode 1

Ik gebruik meestal citroensap in combinatie met bicarbonaat om het deeg makkelijker te doen rijzen. Ook Raw cacao heeft een invloed op het rijsproces. Het grote voordeel om op deze manier brood te bakken is de tijdsduur. Je maakt het deeg, voegt er als laatste het bicarbonaat aan toe en alles kan de oven in. Simpel, lekker en snel klaar!

Een tijdje geleden besloot ik om nog eens een andere techniek uit te proberen. Toen ik enkele jaren geleden geprobeerd had om glutenvrij brood te bakken op basis van gist was dit een minder geslaagd experiment moet ik zeggen. Positief denken heeft het voordeel dat je niet bij de pakken blijft neerzitten, en ik heb mij nogmaals verdiept in de wereld van gist. Gist is glutenvrij, maar het is altijd wel interessant eens na te gaan of je hier problemen van ondervindt. Sommige mensen die gluten-intolerant zijn, kunnen ook gist niet goed verdragen. Ikzelf ondervindt hiervan geen problemen. Als je gewoon brood bakt met gluten, dan moet dat deeg goed gekneed worden, dan rijzen, daarna nogmaals kneden en nogmaals rijzen. Ik heb goed nieuws! Ik bak heerlijk brood waarvan het deeg niet lang gekneed mag worden, en dat ik maar één keer laat rijzen. Ik wou qua smaak zoveel mogelijk naar het traditionele brood gaan, omdat ik denk dat dit voor veel mensen de overtsap naar een glutenvrij leven makkelijker kan maken. Het blijft natuurlijk glutenvrij, maar het leunt dicht tegen het traditionele brood aan. Het is een wat vochtiger brood, maar qua smaak worden deze gistwondertjes met liefde ontvangen.

Methode 2

In het brood en de stokbroodjes, hamburgerbroodjes en rozijnebolletjes gebruik ik dus gist. Verse en droge gist staan klaar voor gebruik. Verse gist geeft die typische smaak aan je brood terwijl dit bij droge gist minder uitgesproken is. Voor sandwiches en boterkoeken gebruik ik liever droge gist. Als je liever droge gist gebruikt dan is de verhouding 1 op 3. Voor 10 gr droge gist heb je 30 gr verse gist nodig. Alle ingrediënten zijn op kamerthemperatuur. Het is uiteraard belangrijk dat je deeg op een rustige, warme plaats kan rijzen. Ik zet gewoon mijn bakvorm of mengkom dicht bij de verwarming en dat lukt prima. Tijdens de zomermaanden zet ik mijn bakvorm binnen waar de warme zonnestralen zorgen voor een vlot rijsproces. Als je het deeg laat rijzen is het belangrijk dat je het afdekt, maar  zorg er wel voor dat de handdoek of folie niet in contact komen met het deeg. Ik maak een soort "papillot" van de folie dat ik rond de bakvorm doe. Ik neem een lang stuk aluminiumfolie, en leg ze op mijn werkblad. Ik zet er de bakvorm op zodat er een kleine rand folie onder de bakvorm vastzit. Ik wikkel dan de folie rond de volledige zijkant, om die bovenaan dan samen te nemen en dicht te maken zoals bij een papillot. Op die manier staat je folie recht langs de zijkanten van je vorm, en is die hoog genoeg om het deeg niet te raken. Simpel en makkelijk! Als het eraan blijft kleven is het mogelijk dat je deeg invalt en laat dat nu net de bedoeling niet zijn! Ik gebruik bij deze methode de traditionele oven om te bakken.

Aan jou om eens uit te proberen welke methode je liefst gebruikt. Een combinatie van de twee vind ik persoonlijk ideaal. Het geeft variatie in je eetpatroon, en toch hoeft niemand iets te missen. Hebben de kinderen of grote mensen zin in een hamburger? Geen probleem! De glutenvrije keuken is er om gelukkig te zijn, dus zorgen we voor een gezonde variant !

Het leven is een feest!

Naar recept

nieuwste recept!

Snickerballetjes!

Lees meer

DOWNLOAD MEDITATIES

Hier kan je de meditaties uit het boek downloaden

Lees meer

OVER MIJN BOEK

Meer info over “Glutenvrij,gezond en gelukkig"

Contactformulier

Wens je hier een advertentie te plaatsen?
Contacteer mij vrijblijvend voor meer info!